Mennyi az annyi? Esküvői költségvetés

Először, amikor a fiatal párban megfogalmazódik az esküvő gondolata, a következő máris rögtön követi, hogy mennyi ideig kell ezért spórolni? Mindenkinek az az első gondolata, hogy egy esküvő drága, egyáltalán nem olcsó megoldás és hiába a költségvetés akkor is nagyon sokba kerül.

Nagyon sokan nem is mernek belevágni, át sem gondolják a lehetőségeiket, így csak álmodoznak az esküvőről.

A következő bejegyezésben egy -tól -ig árakat ismertetünk, amitől biztosan el lehet térni, ha a pár a számára megfelelő szolgáltatókat találja meg, így lehet költséghatékonyabban is szervezni illetve a határ az minden esetben a csillagos ég. :)

Szertartás

Területileg ez igen változó lehet. Általában azért elmondható, hogy ez sem ingyenes, mert bármennyire is elterjedt a polgári szertartásoknál és az egyházinál egyaránt felmerülnek költségek.

Az anyakönyvvezető által celebrált esküvő hivatali időn túl (az esküvők legtöbbje nem szerdán 10-kor van) már költségeket számol fel: hivatalban lévő esküvő esetén: 10-30.000 Ft., külső helyszínen: 40.-130.000 Ft. Ilyen esetben az anyakönyvvezetőnek is van egy kiszállási díja, ami önkormányzatonként eltérő illetve a külső helyszínnek is van egy bérleti díja,amivel kalkulálni kell.

Az egyházi esküvőknél ún. stóladíj van érvényben, mely szintén plébániánként eltérő lehet 15-40.000 Ft., így erről is érdemes érdeklődni több helyen is.

A szertartásvezető egy nem hivatali személy, akit a pár fogad fel az esküvő lebonyolításához, így olyan lehet az a pillanat, amilyet szeretnétek, ennek a költsége is változó 30-80.000 Ft.

Vacsorahelyszín

Elmondhatjuk, hogy a legnagyobb költséget ez teszi ki az esküvő során, hiszen ez függ az esküvő létszámától. A lakodalmi helyszín igen változó lehet, lehet egyszerű kicsi vendéglőben vagy egy elit, különleges étteremben, kastélyban. Az árak ezektől is függnek, nem csak a menüsortól. Itt is nehezebb ha valaki nagy esküvőt szeretne 150-200 fős, hiszen jelentősen szűkül a helyek száma, ahova kényelmesen ennyi ember elfér.

Az árak kb. 6500-15.000 Ft./fő között alakulnak, de nyilván a határ itt is a csillagos ég. Van olyan helyszín ahol az italcsomagot külön kezelik ennek a díja 4-7000 Ft./fő között mozog, illetve van az ún. all inclusive, ahol az ital is szerepel a kiajánlt menüárban. Helyszínenként kérhetnek ún. dugódíjat 1000 Ft./fő vagy felszolgálásért 2500 Ft/óra plusz költséget számolnak fel.

Menyasszonyi ruha

Itt három lehetőséged van: varratsz, kölcsönzöd vagy megveszed. Rengeteg szalon kínál többféle márkát és minőséget, érdemes ellátogatni, megnézni, próbálni, hol mit mennyiért találsz és persze mit adnak a pénzedért. A menyasszony számára egyik legfontosabb dolog, hogy szép legyen, jól érezze magát, így addig keresd a ruhát, amíg ezt nem érzed, ugyanakkor figyelj a tanácsadóra, hogy a számodra legelőnyösebb ruhát találd meg.

A varratás és a kölcsönzés kb. egy árban van, hiszen a varratás a minőségi anyagokat is meg kell venned. Ha ruhát szeretnél vásárolni, akkor szintén két lehetőség közül választhatsz: használt, kiárusításos ruhát vagy újat szeretnél. A kiárusításon lévő ruhákat kölcsönzési díjért megvásárolhatod, míg az új ruhákat a te méretben rendeli meg a szalon és azt igazítják, ha szükséges. Új ruha esetében a gyártási idő nagyon változó, de általában 3 hónappal érdemes számolnod.

A Valami Kék Esküvői Szalonunkba megérkezett a 2017-es kollekció, mely számos, csodás fazont mutat be, gyere el és próbáld fel, lehet hogy köztük van a te igazid! Kölcsönzési díj a szalonunkban: 80.000-185.000 Ft. között van, ahol biztosítjuk számodra a ruha(igazítva, tisztítva) mellett különleges, menyasszonyi kiegészítőket Bridal Mirage-től (fátyol, fejdísz, öv) illetve a készleten lévő menyecskék közül is választhatsz.

divina_sposa_2017_menyasszonyi_ruha_szombathely

A legtöbb szalonban a kiegészítőket, fátyol, öv, boleró, menyecske ruha biztosítják a számodra, így ezzel nem kell külön foglalkoznod, keresned. Szükséged lesz még egy kényelmes cipőre, vannak kifejezetten esküvői kollekciós cipők illetve bármelyik szaküzletben tudsz próbálgatni, keresgélni. Ára: 10.000-35.000 Ft. között van.

A szalonunkban megtalálható ruhák megtekintheted a honlapon a menyasszonyi ruhák menüpont alatt. Ha bármelyik felkeltette érdeklődésedet, akkor kérj időpontot az ingyenes ruhapróbánkra!

just_for_you_2017_menyasszonyi_ruha_szombathely

Vőlegény öltöny

Lehet varratni vagy venni, árban nem sok a különbség, mert egy minőségi öltönyanyag is elég drága. Érdemes először körülnézni az üzletekben, és ha nem talál számára megfelelőt akkor gondolkozni a varratás lehetőségén. Ára: 50.000-150.000 Ft. Szüksége lesz még ingre, nyakkendőre, övre, cipőre. Ezekre tervezzetek: 40.000-70.000 Ft. A legtöbb szalonban a kiegészítőket, fátyol, öv, boleró, menyecske ruha biztosítják a számodra, így ezzel nem kell külön foglalkoznod, keresned. Szükséged lesz még egy kényelmes cipőre, vannak kifejezetten esküvői kollekciós cipők illetve bármelyik szaküzletben tudsz próbálgatni, keresgélni. Ára: 10.000-35.000 Ft. között van.

Zenekar/Dj

A zenekari árak is nagyon különbözőek lehetnek attól függően hogy hány fős a csapat, milyen stílust képvisel illetve milyen messziről érkezik. Körülbelül 120.000- 350.000 Ft. között mozognak, nyilván ettől lehet sokkal több is.

Ha valakinek annyira nem fontos az élőzene vagy a költségvetés nem engedi meg, akkor mindenképp érdemes Dj-t felkeresni, ők 50.000-100.000 Ft. szoktak kérni. Sokan gondolják, hogy minek a Dj akkor mehet laptopról is a zene, nyilván ez a leghatékonyabb lenne. De fontos, hogy a lakodalom hangulatához megfelelő zene menjen, azért van szükség a Dj jelenlétére, mert ő érzékeli, tudja, hogy mikor melyik zeneszámra van szükség ahhoz, hogy a buli ne laposodjon el és mindenki jól érezze magát. Ő figyeli az igényeket, mert nyilván nagyon sokan szeretik a "Nézését, meg a járását", de biztos lesz olyan, aki már a negyedik lejátszásnál inkább leül, rengeteg jó zene létezik, kár lenne mindent ötször hallani.

Fotós/Viedós

A fotósnál, azért fontos, hogy a megfelelőt találjátok meg, mert ő fogja megörökíteni ezeket az emlékeket. Az ő munkája, szerepe elengedhetetlen. Hiába lesz minden csodás, leszel gyönyörű a ruhában, a vendégek boldogok, ha egy fotós nem elég felkészült a B verziókra. Igen, fontos, hogy kérdezd meg milyen géppel dolgozik, milyen a második fényképezőgép, hiszen egy nem elég, ha bármi történne, kéznél kell lennie a másodiknak. A referencia képeit nézegesd végig, ha a hangulat amiket bemutatott közel állnak hozzátok akkor kérjetek ajánlatot. Egy minőségi jó fotós 120.000-350.000 Ft között mozog, ami nem csak a nagy napot foglalja magába, hanem az utómunkát is a képeken. A csomagok változóak lehetnek, van amiben a jegyesfotózás, kreatív fotózás is szerepel.

A videóst ma már cinematográfusnak nevezzük. Bár jelen vannak az iparágban a videósok is, akik dokumentumszerűen felveszik a nagy nap eseményeit és azt a több órás felvételt nyersanyagként átadják. A cinematográfusok abban térnek el ettől, hogy kreatívabban, filmszerűen oldják meg ugyanezt, hosszabb-rövidebb kisfilmeket is összeállítanak a nap eseményeiről, mely gyönyörű emlék és könnyen átadható, elküldhető a rokonoknak, míg a teljes nyersanyagot is átadják számotokra. A videósok: 80-140.000 Ft, míg a cinematográfusok 130.000-300.000 Ft. között mozognak.

Dekoráció

Vannak szolgáltató cégek, akik vállalják a teljes dekoráció készítést:kellékekkel, virágokkal, díszítéssel. Nyilván ez a legegyszerűbb módja, hiszen megmutatod, elmondod mit szeretnél és ők ezt megvalósítják. Az egyszerűségnek ára van, így ez a legköltségesebb is. Kb. 130-250.000 Ft. egy teljes dekoráció igénylése, nyilván ez függ a terem méretétől, a virágok számáról és a munkadíjról. A virágkőtök ennél kedvezőbb áron tudják garantálni a legfontosabb dekort: menyasszonyi csokor, kitűzők, koszorúslánycsokor, szülőköszöntő. A menyasszonyi csokor 10-25.000 Ft között mozog, virágtól és szezontól is függ.

Az esküvőszervezők is foglalkoznak a dekoráció készítésével, tervezésével, így érdemes náluk is érdeklődni erről, ha már úgyis fogadtok fel egyet, akkor biztosan segítséget tudd nyújtani a kellékek, virágok területén. Ha két szolgáltatást esküvőszervezés és dekoráció együtt igénylitek akkor kedvezményt is kaptok az árból. Lehet varratni vagy venni, árban nem sok a különbség, mert egy minőségi öltönyanyag is elég drága. Érdemes először körülnézni az üzletekben, és ha nem talál számára megfelelőt akkor gondolkozni a varratás lehetőségén. Ára: 50.000-150.000 Ft.

Torta

Huu...itt nagyon fontos, hogy ne csak szép, de finom is legyen. Ha nagyobb létszámú egy esküvő, akkor saját tapasztalatom alapján inkább készíts több tortát. A 100 szeletes emeletes torta nem volt jó ötlet a részemről, ma már másképp csinálnám. Ha most rendelném akkor egy 60, illetve két 20 szeletes tortát rendelnék, természetesen díszítésben összhangban legyenek egymással. Akkor könnyebb szeletelni, illetve az ízeket sokkal könnyebb elosztani. A tortákat szelet árban határozzák meg a cukrászok: 500-1500 Ft./szelet.

A többi szolgáltató igény és lehetőség függő: a vőfély, ceremóniamester nem minden esetben van egy lakodalmon jelen, szükséget ott érzem fontosnak, ahol a rokonság csak ritkán van ennyire együtt és mindenképp kell egy irányító a nagy napra. Az összeszokott családoknál nem lesz gond a mulatózással. Díjuk nagyon változó területenként eltérő, a vőfély egyszerű, népi szokásokat jeleníti meg, míg a ceremóniamester egy professzionálisabb szolgáltatás: 35.000-150.000 között a reális. Az esküvőszervező nagyon hasznos tud lenni, ha a ti érdekeitek képviseli, tehát ezt akkor javaslom, ha ti szerződtök vele és személyre szóló ajánlatot kaptok. Aki a szolgáltatókkal van szerződése, kapcsolata és tőlük kapja a jutalékot a szervezést, ő már csak azokat ajánlja, akivel neki is szerződése van és megtud állapodni. Tehát az ilyen "ingyenes" esküvőszervezés csak elsőre tűnik annak, hiszen neki érdeke, hogy minél több szolgáltatót bemutasson nektek, rábeszéljen a számára legjobb ajánlatra! Legyetek körültekintőék és a hozzátok közelálló, megbízható esküvőszervezőt válasszátok. Az ő költsége függ az esküvő létszámától és a feladatoktól (teljes szervezés vagy csak segítségnyújtás). Irányár: 40-120.000 Ft. között van.

Amit elsőre bele se számolsz a költségtervbe, de sok kicsiből egész szép nagy szám lehet. Ne felejtsd el a fodrászt: 5.000-20.000, a sminkest: 5.000-12.000 Ft, meghívó: 350-1.000 Ft/db, karikagyűrűk: 40.000-200.0000 Ft., Köszönő ajándék vagy sütis doboz: 300-700/fő, menyecske ruha (ha a szalon nem biztosítja): 10.000-50.000 Ft, menyasszony ékszerek: 10.000-50.000 Ft.

Ha bármilyen észrevételed van, ami hiányzik a felsorolásból, akkor bátran szólj hozzá, hiszen kíváncsi vagyok a te véleményedre is! A cikkben szerepelt összegek csak irányadóak, lehetnek jelentős eltérések is az igényektől függően.

#ValamiKékSzalon #DivinaSposa #Justforyou #menyasszonyiruhaSzombathely #esküvőiköltségvetés #esküvőszervezés

Legutóbbi bejegyzések
Archívum
Kulcsszavas keresés
Még nincsenek címkék.
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • YouTube Social  Icon
  • Pinterest Social Icon
  • Instagram Social Icon